Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Bargel, Martin - Lisánsky, Tomáš: Súhrnný trest.

Nakladateľstvo C. H. Beck, s. r. o., organizačná zložka, 2024 strán 120, ISBN: 978-80-8232-045-2

Obsahom tejto vedeckej monografie napísanej pod vedením JUDr. Martina Bargela, jedným z najuznávanejších sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, v spoluautorstve s JUDr.Tomášom Lisánskym, asistentom sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, je, okrem Zoznamu použitých skratiek, Úvodu, Záveru, Zoznamu použitej literatúry a Vecného registra, osem kapitol s týmito názvami a jednotlivými podkapitolami.

1. kapitola: Súhrnný trest - § 42 ods. 1 Trestného zákona
- súčasťou ktorej sú autormi síce atypicky, ale veľmi originálne kladené otázky a na ne poskytnuté odpovede riešiace závažné aplikačné problémy týkajúce sa súhrnného trestu. Týmito otázkami sú: či existuje medzi trestným činom A a trestným činom B viac činný súbeh, či bol rozsudok vyhlásený slovenským súdom, či súdom prvého stupňa, či bol trestný čin B spáchaný skôr, ako bol vyhlásený rozsudok, či je rozsudok prvým odsudzujúcim rozsudkom (trestným rozkazom), či je rozsudok právoplatný, či možno na rozsudok prihliadať - § 42 ods. 3 Trestného zákona, a aké sú zásady na uloženie úhrnného (súhrnného) trestu - § 41 Trestného zákona.
Na tieto otázky autori odpovedajú vyčerpávajúcim spôsobom a to nielen slovným výkladom, ale veľmi prehľadne tiež graficky, ako aj sumarizáciou judikatúry, čo je potrebné považovať za skutočne originálny spôsob spracovania odbornej a zložitej problematiky.
2. kapitola: Úhrnný trest - § 41 ods. 1 Trestného zákona
- obsahom ktorej je analýza takých dielčích tém, akými sú samotný súbeh trestného činu najprísnejšie trestného - hornej hranice tre
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).