Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

VRTÍKOVÁ, K., MOKRÁ, I. Spolupracujúci obvinený v trestnom konaní v intenciách aplikačnej praxe a úvahy de lege ferenda.

Praha : Leges, 2023, 188 s., ISBN 978-80-7502-693-4

Koncom roka 2023 vyšla v Nakladatelství Leges monografia Spolupracujúci obvinený v trestnom konaní v intenciách aplikačnej praxe a úvahy de lege ferenda spoluautoriek JUDr. Karin Vrtíkovej, PhD., a JUDr. Ivany Mokrej, pôsobiacich na Katedre trestného práva a kriminológie na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave.1) Monografia na 188 stranách rozoberá tému, ktorá v nedávnej minulosti vo svetle vyšetrovania veľkých káuz podnietila rozsiahle diskusie v odbornej i laickej verejnosti o právnych, ako aj morálnych otázkach využívania výpovedí spolupracujúcich obvinených, laickou verejnosťou označovaných aj ako kajúcnikov, v trestnom konaní. Inštitút spolupracujúceho obvineného má svoje miesto v slovenskom trestnom procese už dvadsaťjeden rokov a tvorí dôležitú súčasť trestnej politiky štátu pri odhaľovaní a vyšetrovaní závažnej organizovanej kriminality a usvedčovaní jej páchateľov. Napriek jednoznačnému prínosu v tejto oblasti ide o inštitút ľahko zneužiteľný, vyžadujúci existenciu efektívnych právnych záruk pri jeho uplatňovaní v záujme predchádzania skreslených a manipulatívnych výpovedí spolupracujúcich obvinených za účelom dosiahnutia hmotnoprávnych či procesnoprávnych benefitov, dokonca až beztrestnosti, "výmenou" za vysokokvalitné informácie o závažnej kriminalite a jej páchateľoch. Hlavým cieľom autoriek monografie bolo formulovať efektívnejšiu koncepciu právnej úpravy inštitútu spolupracujúceho obvineného v našom právnom poriadku, ktorá reaguje v prvom rade na súčasné požiadavky objasňovania trestných činov zo strany orgánov činných v trestnom konaní a v druhom rade aj na zvýšenie právnych záruk osôb spolupracujúcich v trestnom konaní.
Jadro monografie je členené na štyri kapitoly: 1.Teoreticko-metodologický úvod do problematiky spolupracujúceho obvineného v trestnom konaní, 2. Hmotnoprávne a procesnoprávne inštitúty spolupracujúceho obvineného v trestnom konaní v právnom poriadku Slovenskej republiky, 3. Zahraničná právna úprava spolupracujúceho obvineného v trestnom konaní a 4.Legislatívny návrh právnej úpravy inštitútu spolupracujúceho obvineného v trestnom konaní v právnom poriadku Slovenskej republiky.
V prvej kapitole
predstavujúcej teoreticko-metodologický úvod sa autorky venujú základným výskumným pojmom -
spolupracujúci obvinený, kajúcnik
(ktorý autorky správne hodnotia ako pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).