Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Gregor, M. a kol.: Konfesné právo. Štát, právo a náboženstvo.

Praha : C. H. Beck, 2023 strán 336, ISBN 978-80-7400-939-6

Náboženstvo je nepopierateľným spoločenským fenoménom, bez ohľadu na to, či "pozorovateľom" je veriaci, ateista alebo dokonca človek hlásiaci sa k viere Rádu rytierov Jedi.1)Tak ako iné spoločenské fenomény, aj náboženstvo (do istej miery) podlieha právnej regulácii. Okrem pravidiel prijímaných samotnými cirkvami a inými náboženskými spoločnosťami ide najmä o právne normy stricto sensu, čiže právne normy tvorené (prípadne uznávané) štátom, ktoré upravujú vzťah štátu k náboženstvu, resp. k rôznym aspektom jeho spoločenského pôsobenia.

Súbor právnych noriem regulujúcich fenomén náboženstva v rôznych oblastiach spoločenského života možno označiť za konfesné právo.
2)
Recenzované dielo predstavuje učebnicu konfesného práva, primárne určenú pre študentov Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorí sa rozhodli svoje štúdium obohatiť o povinne voliteľný predmet s rovnakým názvom. Ako v predhovore uvádza aj vedúci autorského kolektívu, recenzované dielo sa snaží reagovať na absenciu ucelenej učebnej pomôcky z oblasti konfesného práva, ktorá na slovenskom trhu existuje (existovala).
Učebnica je výsledným produktom spolupráce šesťčlenného autorského kolektívu vedeného doc. JUDr. Martinom Gregorom, PhD., ktorý pôsobí na Katedre rímskeho práva a cirkevného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a ktorý je, aj mimo svojho odboru, známy nielen značnou kvantitou publikačnej činnosti, ale aj jej kvalitou. Vo vzťahu k autorskému kolektívu možno poznamenať, že je poskladaný vydarene, a to tak čo do životných a pedagogických skúseností jeho členov, ako aj pokiaľ ide o ich vecné zameranie. Z rovnakého pracoviska ako vedúci kolektívu je aj prof. JUDr. Matúš Nemec, PhD., Katedru teórie práva a právnej filozofie zas reprezentuje prof. Mgr. Ľubomír Batka, Dr. theol., a Mgr. Olexij Mychajlovyč Meteňkanyč, PhD. Zatiaľ čo prvý z dvojice pri spracovaní učebnice využil svoju erudíciu v oblasti teológie, druhý je zas odborníkom na právnu filozofiu. Kolektív vhodne dopĺňa JUDr. Adam Csukás,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).