Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o ďalších rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 16. apríla do 21. mája 2024 - Domenjoud proti Francúzsku

rozsudok zo 16. mája 2024 k sťažnostiam č. 34749/16 a č. 79607/17 pre porušenie článku 2 Protokolu č. 4 k Dohovoru (sloboda pohybu) v kontexte uloženia zákazu vychádzania dvom aktivistom v čase konania medzinárodnej konferencie OSN o zmene klímy (COP21) z dôvodu zaistenia bezpečnosti na konferencii

V noci z 13. na 14. novembra 2015 došlo v parížskej štvrti Saint-Denis a v Paríži k teroristickým útokom. Dňa 14. novembra 2015 francúzsky prezident vyhlásil stav núdze v súlade so zákonom z 3. apríla 1955 o núdzovom stave. Plány organizovať samit COP21 však neboli zrušené a konferencia sa uskutočnila v Le Bourget v Paríži od 30. novembra do 12. decembra 2015. Na zaistenie bezpečnosti na samite sa prijali viaceré preventívne opatrenia.

V tejto súvislosti minister vnútra rozhodol, že sťažovatelia sa musia počas samitu zdržiavať vo svojom dome.
Sťažovatelia sú bratia, ktorí sa narodili v rokoch 1985 a 1982 a v čase udalostí žili v mestách Ivry-sur-Seine a Malakoff.
Obmedzujúce opatrenia trvali 16 dní, od 26. novembra do 12. decembra 2015, a zahŕňali povinnosť trikrát denne sa hlásiť na policajnej stanici a neopúšťať svoj dom v čase od 8.00 do 18.00 hod.
V príslušných príkazoch, ktoré boli vydané na základe § 6 zákona o núdzovom stave, minister vyjadril obavy z násilných narušení priebehu samitu aktivistami "čierneho bloku", ako sa to stalo počas inaugurácie vedenia Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom v marci 2015 a na výstave Expo v Miláne v máji 2015. Ďalej naznačil, že sťažovatelia patrili medzi "hlavných lídrov krajne ľavicového radikálneho protestného hnutia" v parížskom regióne a že obe osoby sa už v minulosti zúčastnili "násilných protestných aktivít". Nakoniec uviedol, že bolo pravdepodobné, že sa zúčastnia aj na násilných protestných aktivitách počas COP21.
Dňa 27. novembra 2015 obaja sťažovatelia požiadali o vydanie predbežného opatrenia v oblasti základnej slobody (tzv. référé-liberté), s cieľom zastaviť vykonávanie zákazu vychádzania. Žiadosti príslušné správne súdy zamietli.
Cédric Domenjoud podal odvolanie Štátnej rade (Conseil d´État s oprávneniami najvyššieho správneho súdu). Dňa 11. decembra 2015 Štátna rada rozhodla o predložení prejudiciálnej otázky o ústavnosti § 6 zákona o núdzovom stave (question prioritaire de constitutionnalité) Ústavnej rade (Conseil constitutional) a zamietla návrh na predbežné opatrenia. Ústavná rada 22. decembra 2015 rozhodla, že prvých deväť odsekov napadnutého ustanovenia je v súlade s ústavou. Dňa 20. januára 2016 Štátna rada konštatovala, že nie je potrebné ďalej vo veci konať, pretože účinky rozhodnutia ministra zanikli 12. decembra 2015. Cédric Domenjoud nepodal odvolanie v merite veci na správnom súde.
Joël Domenjoud podal vo svojom mene dovolanie Štátnej rade. Dňa 11. decembra 2015 Štátna rada zmenila rozhodnutie sudcu pre naliehavé žaloby z dôvodu, že kritérium naliehavosti nebolo správne posúdené. Štátna rada však zamietla jeho žiadosť o pozastavenie výkonu rozhodnutia, pretože minister sa nedopustil žiadneho závažného a zjavne protiprávneho porušenia slobody pohybu sťažovateľa uložením
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).