Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o ďalších rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 16. apríla do 21. mája 2024 - Mirzoyan proti Českej republike

rozsudok zo 16. mája 2024 k sťažnostiam č. 15117/21 a č. 15689/21 pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) v kontexte zamietnutia povolenia na dlhodobý pobyt

Sťažovateľ je ruský štátny príslušník, ktorý spolu s manželkou, štátnou príslušníčkou Arménska, a štyrmi deťmi, ktoré majú ruské občianstvo, žil v Českej republike od r. 2006.

Prípad sa týka odmietnutia žiadosti sťažovateľa o predĺženie jeho povolenia na dlhodobý pobyt na účely podnikania a jeho žiadosti o dlhodobý pobyt na účely rodinného života českými správnymi orgánmi a súdmi. Žiadosti zamietli z dôvodu, že sťažovateľa považovali za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Tento záver sa zakladal na obsahu utajovaných dokumentov, ktoré boli čiastočne sprístupnené právnemu zástupcovi sťažovateľa, avšak nie sťažovateľovi samotnému.
Sťažovateľ namietal porušenie práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života v zmysle článku 8 Dohovoru a porušenie povinnosti poskytnúť procesné záruky pri vyhosťovaní cudzincov v zmysle článku 1 Protokolu č. 7 k Dohovoru. Sťažovateľ tvrdil, že zamietnutie jeho žiadostí nepriaznivo ovplyvnilo jeho právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života a korešpondujúceho práva jeho manželky a ich detí, ktorých najlepšie záujmy neboli dostatočne zohľadnené.
Rozhodnutie Súdu
Sťažovateľ žil a pracoval v Českej republike od roku 2006 a v roku 2009 získal povolenie na dlhodobý pobyt na účely podnikania. Možno ho teda považovať za dlhodobého alebo "usadeného migranta", ktorý sa mohol zapájať do života spoločnosti v hostiteľskej krajine, vytvárať vzťahy a tešiť sa z rodinného života.
Hoci nebolo vydané formálne rozhodnutie o vyhostení, odmietnutie vnútroštátnych orgánov predĺžiť mu povolenie na dlhodobý pobyt na účely podnikania a nepovoliť mu pobyt na účely rodinného života ho pozbavilo zákonného práva na pobyt v Českej republike a spôsobilo, že jeho ďalší rodinný život sa stal neistý s možnosťou jeho prerušenia.
Rozhodnutia teda zasiahli do jeho práva na rešpektovanie súkromného života. Napriek tomu, keďže vnútroštátne konanie sa týkalo výlučne toho, či
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).