Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 21. mája do 30. júna 2024 - Zouboulidis proti Grécku (č. 3)

rozsudok zo 4. júna 2024 k sťažnosti č. 57246/21 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie) v kontexte odmietnutia vykonať verejné pojednávanie vo veci zodpovednosti štátu za chybu súdu
Sťažovateľ je grécky štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1960 a žije v meste Düsseldorf v Nemecku. Od roku 1992 pracoval ako pomocný zamestnanec gréckeho veľvyslanectva v Nemecku na súkromno-pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Neúspešne požiadal o expatriačný príspevok v roku 1998. V tejto veci Súd rozhodol, že bolo porušené jeho právo na prístup k súdu v zmysle článku 6 ods. 1 Dohovoru
1)
, pretože zamietnutie jeho nároku Najvyšším správnym súdom Grécka trpelo prílišným formalizmom.
Sťažovateľ sa teda obrátil žalobou na grécke súdy, v ktorej sa domáhal vyvodenia zodpovednosti štátu za konanie súdnych orgánov a žiadal odškodnenie za ujmu, ktorá mu vznikla v dôsledku občianskoprávneho rozsudku proti nemu vyhláseného v roku 2001.
Správne súdy prvého aj druhého stupňa rozhodli, že štát je zodpovedný za škodu spôsobenú zjavným pochybenímna strane súdnictva. Keďže sa však pochybenie pripisované rozsudku kasačného súdu nepovažovalo za zjavné, žalobu sťažovateľa zamietli.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).