Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 21. mája do 30. júna 2024 - Patricolo a ďalší proti Taliansku

rozsudok z 23. mája 2024 k sťažnostiam č. 37943/17, č. 54009/18 a č. 20655/19 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (prístup k súdu) v kontexte prispôsobenia formálnych požiadaviek na podania na súd v rámci prechodu od papierového k elektronickému spôsobu predkladania podaní na kasačný súd
Sťažovatelia sú štyria talianski štátni príslušníci, ktorí sa narodili v rokoch 1953, 1945, 1950 a 1949, a jedna spoločnosť s ručením obmedzeným so sídlom v obci Casarile v Taliansku.
Prípad sa týka rozhodnutí kasačného súdu o neprípustnosti podania, ktoré vydal v súvislosti s dovolaniami sťažovateľov. Kasačný súd odmietol dovolania z dôvodu, že nespĺňali formálne náležitosti pôvodne určené pre podania v papierovej forme a ktoré boli týmito súdnymi rozhodnutiami prispôsobené kontextu dokumentov podaných elektronicky na súdoch nižšieho stupňa.
Sťažovatelia namietali porušenie práva na prístup k súdu v zmysle článku 6 Dohovoru. Tvrdili, že rozhodnutia kasačného súdu o odmietnutí ich dovolaní z formálnych dôvodov a pre zmeškanie lehôt stanovených v článku 369 Trestného poriadku a § 9 zákona č. 53/1994 podliehali prílišnému formalizmu a neodôvodnene obmedzili ich právo na prístup k súdu.
Rozhodnutie Súdu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).