Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 21. mája do 30. júna 2024 - Bersheda a Rybolovlev proti Monaku

rozsudok zo 6. júna 2024 k sťažnostiam č. 36559/19 a č. 36570/19 pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného života) v kontexte použitia osobných údajov z telefónu advokáta vyšetrujúcim sudcom, neprimeranej súdnej kontroly a nedostatočných procesných záruk advokáta v tejto oblasti
Sťažovateľka Tetiana Bersheda je švajčiarska a ukrajinská štátna príslušníčka, ktorá sa narodila v roku 1984 a žije v Londýne. Sťažovateľ Dmitrij Rybolovlev je ruský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1966 a žije v Monaku.
Súdne vyšetrovanie týkajúce sa zásahov do súkromia bolo zverené E. L., francúzskemu sudcovi dočasne pridelenému na súd do Monaka.
Sťažovateľka je právnička registrovaná vo švajčiarskej advokátskej komore a sťažovateľ je jej klient. Sťažovateľka bola obvinená, že tajne nahrávala svoj asi 10-minútový rozhovor s T. R. počas súkromného obeda 23. februára 2015. V rámci jej obhajoby sťažovateľka poskytla polícii svoj mobil, aby umožnila preskúmanie inkriminovanej nahrávky a preukázala svoju dobromyseľnosť.
Vyšetrujúci sudca, ktorého kompetencie nepresahovali rámec vyšetrovania konkrétnych skutočností ako overenie autenticity nahrávky a preskúmanie obsahu rozhovoru z hľadiska monackého trestného práva, sa napriek tomu rozhodol zadať znalcovi vymenovanému súdom vypracovanie rozsiahleho znaleckého posudku k obsahu telekomunikačných údajov, bez obmedzenia dátumov alebo rozsahu vyšetrovania, čím umožnil tzv. phishing a prekročil tak kompetencie sudcu. Znalecké dokazovanie, ktoré malo identifikovať všetky hovory, textové správy alebo e-maily, ktoré "aj nepriamo" súvisia s vecou, teda viedlo k odhaleniu desiatok tisíc textových správ, MMS správ, odkazov a emailov spolu s telefonickými hovormi za obdobie viac ako troch rokov.
Jednou zo zvláštností pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).