Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 21. mája do 30. júna 2024 - Dániel Karsai proti Maďarsku

rozsudok z 13. júna 2024 k sťažnosti č. 32312/23 pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) a článku 14 Dohovoru (zákaz diskriminácie) v spojení s článkom 8 Dohovoru v kontexte asistovanej smrti osoby s vážnou zdravotnou diagnózou
Sťažovateľ je maďarský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1977 a žije v Budapešti. Je prominentným ľudskoprávnym advokátom v Maďarsku. Ochorel na smrteľné ochorenie ALS
1)
. Sťažovateľ by rád ukončil svoj život skôr, než jeho utrpenie bude príliš veľké. V Maďarsku však napomáhanie inej osobe ukončiť jej život je kvalifikované ako trestný čin a ktokoľvek, kto pomôže sťažovateľovi či už doma alebo v zahraničí pri samovražde, bude trestne stíhaný.
Sťažovateľ vo svojej sťažnosti namieta porušenie práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života v zmysle článku 8 Dohovoru. Namieta, že podľa vnútroštátneho práva je pre neho nemožné, aby mu niekto pomohol zomrieť napriek smrteľnému ochoreniu a utrpeniu.
V zmysle článku 14 Dohovoru (zákaz diskriminácie) v spojení s článkom 8 Dohovoru namieta, že je diskriminovaný, pretože neexistuje zákonný spôsob, ako by mohol ukončiť svoj život, zatiaľ čo pacienti, ktorí sú odkázaní na život udržiavajúcu liečbu, by mohli požiadať o jej ukončenie.
Sťažovateľ namieta, že nedostatok prístupu k smrti za asistencie lekára znamená, že bude "uväznený vo svojom tele pri plnom vedomípo dlhý čas, teda bude čakať na smrť bez zmysluplnej existencie" v rozpore s článkom 3 Dohovoru (zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania).
Ďalej namieta porušenie slobody myslenia, svedomia a náboženstva v zmysle článku 9 Dohovoru, pretože nemôže dôstojne zomrieť, čo je kľúčový prvok jeho náboženského a filozofického presvedčenia. Podľa jeho názoru, vnútroštátna právna úprava potrebuje zmenu najmä z hľadiska právneho vývoja v iných členských štátoch a zvyšujúceho sa všeobecného akceptovania asistovanej samovraždy.
Rozhodnutie Súdu
Všeobecný zákaz asistovanej samovraždy v trestnom práve bol kľúč
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).