Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Články

Najvyšší súd vydal tlačové komuniké k obchodnoprávnej veci sp. zn. 5 Obdo 9/2023 – nekalá súťaž (odklon od ustálenej rozhodovacej praxe dovolacieho súdu)

Kategória: Články Autor/i: Najvyšší súd SR

Senát obchodnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR 5O 3. septembra 2024 rozhodol v spore vedenom pod sp. zn. 5Obdo/9/2023. Predmetom rozhodnutia bola namietaná nesprávnosť právneho posúdenia splnenia základnej podmienky nekalej súťaže stanovenej generálnou klauzulou obsiahnutou v § 44 ods. 1 Obchodného zákonníka. Senát sa v rozhodnutí zároveň vyjadril k procesnej situácii tvrdeného odklonu od ustálenej rozhodovacej praxe dovolacieho súdu, pričom k odklonu malo dôjsť od judikátu, ktorý bol medzičasom zrušený ústavným súdom. 

Najvyšší súd v predmetnom rozhodnutí konštatuje, že:

I. V prípade, že došlo k zrušeniu dovolacieho rozhodnutia najvyššieho súdu (napr. ústavným súdom), takéto rozhodnutie nemôže tvoriť ustálenú rozhodovaciu prax dovolacieho súdu, a preto je a priori vylúčený akýkoľvek odklon rozhodnutia odvolacieho súdu od už neexistujúceho (zrušeného) rozhodnutia dovolacieho súdu a jeho právnych záverov. Rozhodnutie najvyššieho súdu zrušené ústavným súdom po tom, ako došlo k jeho zaradeniu do Zbierky stanovísk Najvyššieho súdu a rozhodnutí súdov Slovenskej republiky, nie je možné (naďalej) považovať za ustálenú rozhodovaciu prax dovolacieho súdu. Podmienka prípustnosti dovolania vo vzťahu k dovolacím dôvodom uplatneným podľa § 432 ods. 1 a 2 v spojení s § 421 ods. 1 písm. a) CSP v súvislosti s dovolacím rozhodnutím zrušeným do momentu rozhodovania dovolacieho súdu o prípustnosti dovolania tak nemôže byť splnená.

II. Pre naplnenie pojmových znakov nekalosúťažného konania je nevyhnutné, aby medzi rôznymi súťažiteľmi bol aj vzájomný súťažný vzťah. Prioritne je nevyhnutné posudzovať potenciálnu súťažnosť vzťahu pre záver o tom, či konanie subjektu na trhu je možné vyhodnotiť ako konanie napĺňajúce znaky zakázaného konania v právnej úprave nekalej súťaže. Vždy je nevyhnutné najskôr skutkovo vymedziť charakter pôsobenia na relevantnom trhu, ktorý má dať základ posudzovanému konaniu, a následne sa zaoberať možným prekrývaním záujmov subjektov na takomto trhu. Vždy ide o dôsledné posúdenie charakteru konania na danom trhu a vždy výlučne vo vzťahu k tvrdeným súťažiteľom. V odôvodnených prípadoch úplne stačí aj ich príležitostný alebo ojedinelý konkurenčný stret.

 

* Tlačové komuniké prevzaté z: https://www.nsud.sk/tlacove-komunike-nekala-sutaz-odklon-od-ustalenej-rozhodovacej-praxe-dovolacieho-sudu/