Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Gejza FERENC proti Slovenskej republike

rozhodnutie zo 16. apríla 2024 k sťažnosti č. 35015/20 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (namietanie porušenia práva na spravodlivé konanie z dôvodu nezákonne získaného dôkazu a neúčinnej obhajoby)

Európsky súd pre ľudské práva (prvá sekcia), zasadajúc 16. apríla 2024 ako komora v zložení:

Péter Paczolay, predseda,
Alena Poláčková,
Gilberto Felici, sudcovia,

a Liv Tigerstedt, zástupkyňa tajomníka sekcie,
berúc do úvahy:
sťažnosť (č. 35015/20) proti Slovenskej republike, ktorú podal na Súd podľa článku 34 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len "Dohovor") 6. augusta 2020 slovenský štátny občan, pán Gejza Ferenc (ďalej len "sťažovateľ"), ktorý sa narodil v roku 1973, je väznený v Ilave a zastupoval ho pán M. Mašan, advokát pôsobiaci vo Veľkom Slavkove;
rozhodnutie oznámiť námietky podľa článku 6 ods. 1 Dohovoru, týkajúce sa sťažovateľovho práva nevypovedať a neobviňovať samého seba, jeho práva na prístup k advokátovi od prvého výsluchu a práva na dostatočný čas na prípravu obhajoby vláde Slovenskej republiky (ďalej len "vláda"), zastupovanej jej zástupkyňou, pani M. Bálintovou z ministerstva spravodlivosti, a vyhlásiť zvyšok sťažnosti za neprijateľný;
stanoviská strán;
sa po porade rozhodol takto:
PREDMET PRÍPADU
1. Prípad sa týka namietaných porušení článku 6 ods. 1 Dohovoru v trestnom konaní proti sťažovateľovi.
2. V roku 2014 polícia vyšetrovala podozrenie z trestného činu obzvlášť závažného zločinu podvodu, ktorého sa mali dopustiť sťažovateľov brat a istý P. G. tým, že od niekoľkých poškodených vylákali peniaze na financovanie fiktívnych obchodných transakcií.
3. V súvislosti s vyšetrovaním bolo nariadené odpočúvanie telefonických hovorov prichádzajúcich na a odchádzajúcich z telefónnych čísel používaných P. G., sťažovateľovým bratom a jedným zo štyroch poškodených. Účelom odpočúvania bolo identifikovať telefónne číslo používané osobou konajúcou pod menom istého R. B.
4. V dňoch 15. apríla a 30. júna 2015 bol sťažovateľ vypočutý v súvislosti s trestnou vecou vedenou proti jeho bratovi a P. G. Bol vypočúvaný ako svedok a ako taký bol poučený o jeho povinnosti vypovedať pravdivo a jeho práve neinkriminovať samého seba. Sťažovateľ počas výsluchov nemal pomoc advokáta.
5. Po tom, ako bol požiadaný, aby vysvetlil, prečo, podľa jeho brata, vystupoval ako R. B. pri telefonickej komunikácii s poškodenými, poprel, že by tak urobil, pričom neuviedol žiadne seba usvedčujúce vyhlásenie.
6. Na konci druhého výsluchu s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).