Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o ďalších rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 16. apríla do 21. mája 2024 - Aydýn Sefa Akay proti Turecku

rozsudok z 23. apríla 2024 k sťažnosti č. 59/17 pre porušenie článku 5 ods. 1 Dohovoru (právo na slobodu a bezpečnosť) a článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života a obydlia) v kontexte zatknutia a uväznenia sudcu OSN, prehliadky jeho domu a jeho osobnej prehliadky po pokuse o štátny prevrat v roku 2016, napriek jeho diplomatickej imunite

Sťažovateľ je turecký štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1950. Začal pracovať ako právny poradca pre ministerstvo zahraničných vecí v roku 1987 a odvtedy zastával viacero funkcií v zahraničí, vrátane funkcie na Stálom zastúpení Turecka pri Rade Európy, kde zastupoval Turecko pred Európskym súdom pre ľudské práva.

V súčasnosti je vo väzbe v meste Rize (Turecko) z dôvodu, že v roku 2021 bol odsúdený za členstvo v ozbrojenej teroristickej organizácii.
Krátko po pokuse o vojenský prevrat v Turecku v roku 2016 sa začalo vyšetrovanie vedené voči zamestnancom ministerstva zahraničných vecí podozrivým z účasti na tom, čo štátne orgány nazvali "Fetullahovou teroristickou organizáciou/paralelnou štruktúrou štátu" (Fetullahçý Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapýlanmasý - "FETÖ/PDY").
Fetullah Gülen, líder FETÖ/PDY, bol obvinený z organizovania prevratu. Mnoho ľudí, ktorí boli podozriví z účasti v štruktúrach organizácie FETÖ/PDY v rôznych verejných, zdravotníckych, vzdelávacích, obchodných či mediálnych inštitúciách, úradoch a orgánoch, bolo zatknutých a vzatých do väzby.
Na pozadí týchto udalostí, v septembri 2016, sťažovateľ (v tom čase sudca trestných tribunálov OSN - International Residual Mechanism for Criminal Tribunals - UNIMRCT) pracoval zo svojho domu v Istanbule. Bol zatknutý a vzatý do väzby a následne obvinený z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii. V rozhodnutí o vznesení obvinenia sa vyšetrovateľ opieral o skutočnosť, že sťažovateľ využíval službu Bylock, aplikáciu na zasielanie šifrovaných správ, ktorú využívali výlučne členovia FETÖ/PDY, a o dve knihy, ktoré sa našli počas prehliadky jeho domu a ktorých autorom je Fetullah Gülen a jeden z jeho najbližších spolupracovníkov.
Právny zástupca sťažovateľa vznášal námietku diplomatickej imunity sťažovateľa počas celého konania vo viacerých žiadostiach o jeho prepustenie. Najmä v októbri 2016 predložil Stálej misii Turecka pri OSN list predsedu UNIMRCT a verbálnu nótu Kancelárie OSN pre právne záležitosti, ktoré potvrdzovali, že sťažovateľ požíva diplomatickú imunitu.
Verbálna nóta ako aj následný príkaz prezidenta UNIMRCT žiadali o okamžité prepustenie sťažovateľa a ukončenie akéhokoľvek právneho konania proti nemu. Väzba sťažovateľa v prípravnom konaní však bola predĺžená, okrem iného, aj z dôvodu, že existoval konkrétny dôkaz, kvôli ktorému bol podozrivý z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii, a z dôvodu, že existovala hrozba, že sa bude skrývať alebo manipulovať dôkazy.
Prípadsa dostal pred súd prvého stupňa, ktorý uznal sťažovateľa vinným v zmysle obžaloby v júni 2017. Súd zamietol
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).