Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o ďalších rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 16. apríla do 21. mája 2024 - Sacharuk proti Litve

rozsudok z 23. apríla 2024 k sťažnosti č. 39300/18 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie) a článku 7 Dohovoru (zákaz trestu bez zákona) v kontexte hlasovania v parlamente namiesto iného poslanca

Sťažovateľ je litovský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1977 a žije vo Vilniuse v Litve. Bol poslancom Seimasu (litovského parlamentu) od novembra 2008 do novembra 2012.

V januári 2010 počas zasadnutia Seimasu sťažovateľ niekoľkokrát hlasoval za iného poslanca, ktorý bol v tom čase na dovolenke v zahraničí. Použil pritom poslaneckú kartu tohto kolegu, hoci podľa štatútu Seimasu poslanec musí hlasovať osobne a toto právo je neprenositeľné.
V máji 2010 Osobitný parlamentný vyšetrovací výbor (SSIC), vytvorený na preskúmanie, či sťažovateľ a dotknutý poslanec boli vinní z vážneho porušenia pravidiel, požiadal generálneho prokurátora o vykonanie predbežného vyšetrovania.
Generálny prokurátor požiadal Seimas o zbavenie sťažovateľa poslaneckej imunity na účely vyšetrovania, ale jeho žiadosť nezískala dostatočný počet hlasov. Prokurátor však uviedol, že na základe informácií, ktoré poskytol SSIC, konanie sťažovateľa malo znaky trestných činov.
Začalo sa konanie kvôli závažnému porušeniu parlamentných pravidiel. Počas konania na ústavnom súde sťažovateľ tvrdil, že podľa štatútu Seimasu by jedinou sankciou za takéto porušenie malo byť napomenutie a že konanie o závažnom porušení parlamentných pravidiel v ňom nie je upravené. Jeho právny zástupca tiež zdôraznil, že Komisia Seimasu pre etiku a konanie už rozhodovala v podobných prípadoch, ale konanie za závažné porušenie parlamentných pravidiel v žiadnom z nich neiniciovala. Namietal, že odovzdávanie hlasov za chýbajúcich poslancov z tej istej koalície alebo politickej strany sa stalo v parlamente všeobecnou praxou.
Ústavný súd napriek tomu rozhodol, že aj sťažovateľ aj dotknutý poslanec porušili poslan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).