Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Prehľad rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci december 2019 - J. M. proti Francúzsku

J. M. proti Francúzsku
rozsudok z 5. decembra 2019 k sťažnosti č. 71670/14 pre porušenie článku 3 Dohovoru (zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania) v kontexte neprimeraného použitia sily väzenským personálom voči osobe vo väzbe
Sťažovateľ je francúzsky štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1981 a žije v Lyone. Dňa 5. júla 2007 sa sťažovateľ, ktorý požiadal o prevoz do väznice bližšie k jeho rodine, úmyselne porezal na predlaktí. Bol prevezený do nemocničnej časti. Lekár ho odmietol poslať na psychiatrické oddelenie, ako to požadoval sťažovateľ, ale odporúčal jeho prevoz do inej väznice.
Sťažovateľ sa odmietol vrátiť do svojej cely a bol umiestnený do čakárne. Z dôvodu násilníckeho správania riaditeľ rozhodol o jeho prevoze do časti určenej na výkon trestov. Po ďalších incidentoch a rozhovoroch sťažovateľ súhlasil s umiestnením do cely v oddelenej časti pred prevozom do inej väznice, ktorý bol naplánovaný na nasledujúci deň. Počas noci sťažovateľ vo svojej cele založil oheň. Dozorcovia zasiahli hadicami s vodou. Sťažovateľ, ktorý bol pri tom zasiahnutý vodou a premokol, bol znovu premiestnený do cely v časti na výkon trestov.
Dňa 6. júla 2007 počas prevozu z väznice v Salon-de-Provence do väznice vo Varennes-le-Grand bol sťažovateľ po ďalších incidentoch zverený do starostlivosti troch dozorcov. Chodidlá a ruky mal štandardne spútané. Keďže mal oblečené len tričko, dozorca mu dal pred vstupom do policajného auta prikrývku na prikrytie.
Po príchode do v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).