Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva - Muhammad a Muhammad proti Rumunsku

Muhammad a Muhammad proti Rumunsku
rozsudok Veľkej komory Súdu z 15. októbra 2020 k sťažnosti č. 80982/12 pre porušenie článku 1 Protokolu č. 7 k Dohovoru (procesné záruky týkajúce sa vyhosťovania cudzincov) v kontexte vyhostenia občanov Pakistanu legálne žijúcich na území Rumunska
Sťažovatelia sú pakistanskí štátni príslušníci, ktorí sa narodili v rokoch 1993 a 1982 a žijú v Tehsil Karor v Pakistane a v Dubaji v Spojených arabských emirátoch.
Adeel Muhammad prišiel do Rumunska v septembri 2012 na základe študentských víz. Získal štipendium a začal študovať na fakulte ekonómie Univerzity Luciana Blagu v Sibiu.
Ramzan Muhammad vstúpil na územie Rumunska 17. februára 2009 na základe dlhodobých študentských víz. Dokončil prvý ročník prípravného štúdia pred nástupom na rovnakú univerzitu v Sibiu, kde získal štipendium. Jeho manželka pricestovala za ním do Rumunska v apríli 2012.
Dňa 4. decembra 2012 rumunská tajná služba (Serviciul román de informatii - "SRI") apelovala na prokuratúru pri Odvolacom súde v Bukurešti, aby požiadala príslušný súd o posúdenie, či by sťažovatelia mali byť označení za neželané osoby. Na podporu tejto žiadosti SRI predložila tajné dokumenty.
Dňa 4. decembra 2012 prokurátor požiadal Správne kolégium Odvolacieho súdu v Bukurešti, aby oboch sťažovateľov označil za nežiaduce osoby v Rumunsku. V žiadosti uvádzal, že podľa SRI existovali závažné indície, že sťažovatelia sa chceli zapojiť do aktivít, ktoré mohli ohroziť národnú bezpečnosť.
Tajné dokumenty boli postúpené odvolaciemu súdu. Dňa 4. decembra 2012 polícia v Sibiu predvolala sťažovateľov na prejednanie veci nasledujúci deň na odvolacom súde.
V predbežnom rozhodnutíz 5. decembra 2012 senát, ktorému bola vec pridelená, konštatoval, že nemá zákonné oprávnenie oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami, ktoré predložil do konania prokurátor. Vec bola pridelená inému senátu, ktorý mal oprávnenie od Národného registračného úradu pre utajované skutočnosti (Office of the National Register for State Secret Information - "ORNISS") oboznamovať sa s takýmito informáciami.
Pojednávanie sa uskutočnilo v ten istý deň. Sťažovatelia boli prítomní spolu so svojím tlmočníkom z urdčiny. Sťažovatelia naznačili, že nerozumejú dôvodom, pre ktoré boli predvolaní, pretože pôvodná žaloba obsahovala len odkazy na zákonné ustanovenia. Odvolací súd uviedol, že dokumenty v spise boli klasifikované ako tajné. Prokurátor požiadal súd, aby označil sťažovateľov za nežiaduce osoby z dôvodu, že podľa tajnej služby sa mali zapájať do aktivít narúšajúcich národnú bezpečnosť.
Odvolací súd ešte v ten istý deň rozsudkom označil sťažovateľov za nežiaduce osoby v Rumunsku na obdobie 15 rokov a nariadil ich administratívne vyhostenie.
Dňa 6. decembra 2012 SRI zverejnila tlačovú správu o prípade s podrobnými informáciami a príkladmi aktivít, z ktorých boli sťažovatelia obvinení, podporujúc islamskú skupinu ideologicky napojenú na Al-Káidu. Informácie boli v tlačovej správe zverejnené v niektorých denníkoch, uvádzali sa v nich mená sťažovateľov a podrobnosti o ich univerzitnom štúdiu.
Sťažovatelia podali proti rozsudku odvolacieho súdu odvolanie na kasačný súd, ktorý ho však zamietol. Kasačný súd dospel k záveru, že z dostupných utajovaných dokumentov možno zistiť, že súd nižšieho stupňa správne vzal do úvahy indície, že sťažovatelia sa chceli zapojiť do aktivít, ktoré mohli ohroziť národnú bezpečnosť. Ďalej zistil, že podľa zákona, ak sa rozhodnutie vyhlásiť cudzinca za nežiaducu osobu zakladalo na dôvodoch národnej bezpečnosti, údaje a informácie spolu so skutkovým základom odôvodňujúcim názor sudcov, nemožno v rozsudku uvádzať. Sťažovatelia však s pomocou tlmočníka poznali dôvody, prečo boli predvolaní na súd v konaní o vylúčení a vyhostení.
Sťažovatelia opustili územie Rumunska 27. decembra 2012.
Vo svojej sťažnosti namietajú porušenie článku 1 Protokolu č. 7 k Dohovoru upravujúcom procesné záruky vyhosťovania cudzincov a článku 13 Dohovoru upravujúcom právo na efektívny prostriedok nápravy. Tvrdia, že im neboli priznané procesné záruky, ktorými by sa mohli účinne obhajovať v konaní pred odvolacím súdom. Ďalej konkretizovali, že neboli oboznámení so skutočnými dôvodmi obvinenia proti nim a nemali ani prístup k dokumentom v spise.
Dňa 26. februára 2019 Komora Súdu, ktorej bola vec pridelená, postúpila svoju právomoc rozhodnúť vo veci Veľkej komore Súdu. Pojednávanie pred Veľkou komorou sa uskutočnilo 25. septembra 2019.
Rozhodnutie Súdu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).